Download alle speerpunten als 1 PDF
Aanmelden mijn burgerprofiel

STRIJD MEE TEGEN ONDERMIJNENDE CRIMINALITEIT

Terug

Criminele organisaties zijn lokaal op verschillende manieren actief. Ze investeren in vastgoed en horeca om geld wit te wassen. Ook maken ze gebruik van verenigingen om sociale erkenning te krijgen en ontmoetingsplaatsen te creĆ«ren, bijvoorbeeld clubhuizen van criminele motorbendes. Daarnaast huren ze panden binnen de gemeente om gestolen goederen in op te slaan of om hun criminele activiteiten, zoals het opzetten van cannabisplantages, te faciliteren. 
De reactieve strafrechtelijke aanpak komt vaak te laat om deze vormen van georganiseerde criminaliteit effectief aan te pakken. Daarom is het essentieel dat we via een bestuurlijke aanpak preventief optreden en voorkomen dat criminele organisaties zich in uw gemeente of stad vestigen om hun criminele activiteiten op te zetten.

Ook vanuit het agentschap zetten wij sterk in op preventie. De voorbije jaren werkte het agentschap mee aan de ontwikkeling en uitrol van een fraudedetectieplatform. Dit platform ondersteunt Vlaamse inspectiediensten en lokale besturen in de strijd tegen subsidiefraude en georganiseerde en ondermijnende misdaad. Als lokale overheid verleent u vergunningen, erkenningen en subsidies, wat onbewust de activiteiten van criminele ondernemers kan faciliteren. Instrumenten zoals het fraudedetectieplatform kunnen u helpen om een adequate bestuurlijke aanpak te organiseren.
Voor die strijd zal het nieuwe DIOB-decreet van 22 december 2023 (decreet houdende de bevordering van de integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur), dat in de nabije toekomst in werking zal treden,  lokale en Vlaamse overheden de mogelijkheid bieden om, zodra in werking getreden, een integriteitsonderzoek te (laten) voeren. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan u rechten - toegekend op basis van Vlaamse regelgeving - weigeren, schorsen, intrekken of er voorwaarden aan verbinden wanneer er ernstige aanwijzingen zijn van misbruik voor criminele activiteiten. Wij moedigen u aan om, van zodra in werking getreden, de mogelijkheden van het DIOB-decreet te gebruiken en integriteitsonderzoeken mee te nemen in uw besluitvorming.

Ons agentschap biedt u hierbij de volgende ondersteuning:

  • Praktische opleidingen over de mogelijkheden van het DIOB-decreet;
  • Hulp bij het afsluiten van de noodzakelijke protocollen voor informatie-uitwisseling.

Laten we onze krachten bundelen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Contactgegevens: CVH@vlaanderen.be

Terug