Download alle speerpunten als 1 PDF
Aanmelden mijn burgerprofiel

EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN INTRAFAMILIAAL GEWELD

Terug

Uit een recent onderzoek (2024) naar gendergerelateerd geweld blijkt dat maar liefst 32,2% van de vrouwen en mannen in België slachtoffer werd van minstens één vorm van partnergeweld (psychologisch, fysiek en/of seksueel). Daarnaast blijkt dat 34,2% ooit slachtoffer werd van ouderlijk geweld (fysiek en/of psychologisch) in de kindertijd. Dat betekent dat er gemiddeld achter 1 op 3 voordeuren, ook in uw stad of gemeente, sprake is van geweld.

Vaker wel dan niet blijft het geweld verborgen voor de buitenwereld. En juist daarom heeft het onze aandacht zo nodig. Want iedereen heeft recht op een leven zonder geweld. Tegelijk zijn er geen gemakkelijke oplossingen, aangezien het om erg complexe en hardnekkige situaties gaat. Voor individuele professionals en diensten is het bijna onmogelijk om het geweld enkel met hun eigen middelen en expertise op te lossen. Het is daarom essentieel dat we als overheden, politie, justitie en hulpverlening nauw samenwerken aan een integrale aanpak. 

Via de Veilige Huizen nemen wij vanuit het agentschap een coördinerende rol op in die gezamenlijke aanpak van intrafamiliaal geweld. Vlaanderen telt vandaag negen Veilige Huizen. In een Veilig Huis werken verschillende professionals die bezig zijn met de strijd tegen intrafamiliaal geweld samen onder één dak. De hoofdfocus ligt op intensieve trajecten voor gezinnen die geconfronteerd worden met ernstig geweld.

Als lokaal bestuur bent u uiteraard een heel belangrijke partner in dit verhaal. Verschillende steden en gemeenten voorzien al lokale casusondersteuners binnen de Veilige Huizen. Daardoor kunnen we in deze steden en gemeenten veel meer gezinnen ondersteunen, onder coördinatie van Veilig Huis. Naast de meest zware en complexe dossiers, helpen we dankzij die lokale medefinanciering heel wat extra gezinnen met een traject op maat. Veilig Huis zorgt daarbij voor een sterke verbinding met de sociale dienst en de lokale politie. Zo vermijden we meestal verdere escalatie. Via lokale antennes – vaak op niveau van de politiezone – kunnen we deze gezinnen bovendien dicht bij huis helpen.

Daarnaast voorziet Veilig Huis enerzijds opleiding, advies en consult voor de medewerkers van uw sociale dienst en de lokale politie, en anderzijds beleidsmatige ondersteuning waar nodig. Redenen genoeg voor een warme oproep aan alle lokale besturen om  mee te investeren in deze gezamenlijke aanpak. Samen maken we echt het verschil.

Terug