Download alle speerpunten als 1 PDF
Aanmelden mijn burgerprofiel

SAMEN WERKEN AAN EEN VEILIGER VLAANDEREN

Terug

Het realiseren van een veilige samenleving is een verantwoordelijkheid die we allemaal delen. Door samen te werken, kunnen we verschillende complexe problemen effectiever aanpakken.

We streven naar een integrale aanpak, wat betekent dat we verschillende partners (justitie, politie, lokale en hulpverlenende partners) samen rond de tafel brengen. Door deze samenwerking kunnen we op verschillende vlakken een positieve impact maken op de veiligheid en het welzijn van onze burgers.

LIVC-R

De strijd tegen gewelddadige radicalisering is nog niet gestreden. Om een antwoord te bieden op het geweld van extremistische individuen en groeperingen is er nood aan een sterk georganiseerd netwerk van lokale actoren. Als lokaal bestuur wordt er naar u gekeken om casusoverleg binnen de lokale integrale veiligheidscel inzake radicalisme, extremisme en terrorisme (LIVC-R) te organiseren. Vanuit de justitiehuizen worden alle lopende dossiers daderbegeleiding die met mogelijke gewelddadige radicalisering of terrorisme te maken hebben, aangemeld bij de bevoegde LIVC. In zulke gevallen vragen de justitiehuizen om uitgenodigd te worden als het LIVC de lopende daderbegeleidingen bespreekt.

Meer weten? Radicalisering voorkomen: de LIVC-R | Vlaanderen.be

Integrale aanpak jeugddelinquentie

Investeren in jongeren betekent investeren in de toekomst. Niet alleen die van de jongeren zelf, maar ook die van uw stad of gemeente. Ook hier loont het de moeite om met verschillende partners rond de tafel te zitten. Een integrale aanpak van jeugdcriminaliteit betekent dat u als lokaal bestuur samenwerkt met justitie en verschillende andere partners, zoals scholen, politie en welzijnsorganisaties, om jongeren en hun ouders te ondersteunen en criminaliteit te voorkomen. 

Door lokaal samen te werken, kan er vanuit de stad of gemeente een sterke gemeenschap opgebouwd worden. Dit helpt jongeren zich meer verbonden te voelen met hun omgeving en houdt hen op het rechte pad.

Wij hopen op u te mogen rekenen als partner aan de tafel.

Bestrijding van seksueel geweld

In de komende legislatuur wordt een nieuw Vlaams actieplan opgesteld om seksueel geweld, intrafamiliaal geweld, eergerelateerd geweld, genitale verminking en seksueel grensoverschrijdend gedrag te bestrijden. Als agentschap coördineren wij de inspanningen en ondersteunen wij de betrokken partners bij het uitvoeren van specifieke acties.

Lokale besturen spelen hierbij een cruciale rol, onder meer in het uitgaansleven:

  • Voer bewustmakingscampagnes in het uitgaansleven om het grote publiek te bereiken;
  • Werk samen met uitgaansgelegenheden om veilige omgevingen te creëren waar grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd;
  • Bied training aan personeel van uitgaansgelegenheden om hen te helpen signalen van geweld te herkennen en adequaat te reageren;
  • Zorg ervoor dat informatie over hulplijnen (bv. 1712, Stop it Now) en meldpunten breed bekend is, zodat slachtoffers snel hulp kunnen vinden.

Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag kan u ondersteunen bij het voorzien van toegankelijke hulp aan slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag. Het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag is er voor iedereen die zelf grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt of die weet heeft van grensoverschrijdend gedrag. Het meldpunt richt zich op incidenten zoals pesten, ongewenst seksueel gedrag, agressie of machtsmisbruik die plaatsvinden binnen Vlaamse diensten in uw stad of gemeente, zoals sportclubs, culturele verenigingen en onderwijsinstellingen.

Door uw inwoners te informeren en sensibiliseren over het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag en lokale diensten te motiveren om met het meldpunt samen te werken, kunt u een krachtige bijdrage leveren aan de bestrijding van grensoverschrijdend gedrag en de bescherming van uw burgers.

Samen bouwen we aan een veilige en respectvolle gemeenschap voor iedereen.

Meer weten?

Vlaams actieplan seksueel geweld | Vlaanderen.be

Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag | Vlaanderen.be