Download alle speerpunten als 1 PDF
Aanmelden mijn burgerprofiel

VLAAMSE JUSTITIE EN HANDHAVING ALS BONDGENOOT VAN DE LOKALE BESTUREN

Zes manieren om uw stad of gemeente nog veiliger te maken

Het Vlaams Agentschap Justitie en Handhaving is uw partner voor een veiligere samenleving. In dit overzicht ontdekt u hoe wij u kunnen helpen om uw inwoners beter te beschermen tegen verschillende vormen van criminaliteit en hoe uw gemeente kan bijdragen tot een veiligere samenleving.

Wie zijn wij?

Het Agentschap Justitie en Handhaving ondersteunt slachtoffers tijdens de gerechtelijke procedure en begeleidt gezinnen in conflict naar een veilige thuis. We coördineren de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen en detentiehuizen en begeleiden daders bij hun re-integratie in de samenleving. We strijden mee tegen ondermijnende criminaliteit en streven naar een sterk handhavingsbeleid. 

Wat kunnen we voor u betekenen?

Samen met onze partners bouwen we aan een sterke Vlaamse justitie. Als lokaal bestuur bent u één van onze waardevolle partners. Aan de start van de nieuwe lokale beleidscyclus hebt u de keuze om samen met ons te bouwen aan een veilige en rechtvaardige samenleving. Via dit memorandum geven we graag zes speerpunten mee die volgens ons een plaats verdienen in het meerjarenplan van uw lokaal bestuur:

 

1. Strijd mee tegen ondermijnende criminaliteit

Geef criminelen geen speelruimte in uw gemeente

Criminele organisaties misbruiken het economisch weefsel van Vlaamse gemeenten om misdaadgeld wit te wassen. Vastgoed, horeca, handelszaken… Waar geld van eigenaar wisselt, zijn ze actief en ondermijnen ze uw eigen ondernemingen. De tijd dat deze activiteiten zich beperkten tot de grotere steden is jammer genoeg al lang voorbij. En eenmaal een voet binnen, is het een lange juridische strijd om ze opnieuw buiten te krijgen. Voorkomen is gelukkig een stuk eenvoudiger. Dankzij het AJH fraude-detectieplatform kan u nieuwe spelers in uw gemeente doorlichten voor ze een vergunning krijgen.

Lees meer

2. Samen naar een straf handhavingsbeleid

Sterke handhaving, daar worden we allemaal beter van

Het handhaven van Vlaamse decreten wordt steeds eenvoudiger en efficiënter. Door informatie-uitwisseling en het stroomlijnen van de inspectie lopen overtreders van bijvoorbeeld milieumisdrijven vaker tegen de lamp. Ook uw gemeentelijke handhavers zullen beter opgeleid en begeleid hun werk kunnen doen. Het nieuwe kaderdecreet voorziet bovendien dat de inkomsten uit handhaving eerlijker verdeeld worden onder de handhavingspartners, afhankelijk van hun inspanningen. Dit geeft u de mogelijkheid om de middelen die u ontvangt uit een sterke handhaving onmiddellijk te investeren in eigen projecten. Kansen die u niet kan laten liggen.

Lees meer

3. Een gezamenlijke aanpak van intrafamiliaal geweld

Partnergeweld, doe er iets aan

Vlaanderen hoort bij de Europese koplopers in de aanpak van geweld binnen het gezin. Dat is broodnodig. Maar liefst 1 op 3 van de vrouwen en mannen in ons land werd al slachtoffer van minstens één vorm van partnergeweld. Een realiteit waar we veel te lang blind voor zijn geweest. Ook in uw gemeente gaat veel leed schuil achter de voordeur. Steeds meer gemeenten doen er wat aan in samenwerking met de ‘Veilige Huizen’ die ook in uw regio actief zijn. Zo wijd verspreid het geweld is binnen gezinnen, zo bereikbaar is succesvolle hulpverlening die de spiraal van geweld doorbreekt. U staat er niet alleen voor. Maak ook van uw gemeente een partner van de Veilige Huizen en help kinderen en volwassenen aan een veilig thuis waar iedereen recht op heeft. 

Ontdek hier hoe u intrafamiliaal geweld in uw gemeente aanpakt.

 

Lees meer

4. Detentie ook in uw stad/gemeente

Gelooft u in tweede kans voor mensen die hun straf hebben uitgezeten?

Op dit moment verblijven er zo’n 7000 gedetineerden in een gevangenis of detentiehuis in Vlaanderen. Meer dan 98% gaat ooit terug naar huis en start een administratieve calvarietocht om opnieuw aansluiting te vinden met de samenleving. Ook in uw gemeente. U kan hen hierbij helpen en de juiste ondersteuning bieden om recidive te voorkomen. Investeren in een nieuwe start voor ex-gedetineerden is investeren in tweede kansen en een sociaal, veiligere gemeente. Dat kan met enkele eenvoudige maatregelen. Of net dat klein beetje politieke moed die echt het verschil kan maken.

Lees hier hoe u de re-integratie van gedetineerden makkelijker kan maken.

 

Lees meer

5. Een aanpak op maat van elke dader

Werkstraffen maken uw gemeente mooier

Een half miljoen uur werk of 62.500 werkdagen. Dat is wat de rechtbanken vorig jaar in Vlaanderen als straf oplegden aan mensen die in de fout gingen. Deze werkstraffen dienen gepresteerd te worden in de vorm van gemeenschapsdienst om de schade aan de samenleving te herstellen. Naar alle verwachting gaat het aantal uren de volgende jaren alleen maar stijgen. Voor het agentschap is het een hele uitdaging om werkplaatsen te vinden om al die uren nuttig te besteden. U kan daarbij helpen en daar vooral zelf beter van worden. Word partner in strafuitvoering. Ook verenigingen in uw gemeente kunnen veroordeelden de kans bieden om schade aan de samenleving te vergoeden. Een win-win situatie waar iedereen beter van wordt. En misschien zelfs een permanente werkkracht?

Meer over wat werkstraffen voor uw gemeente kunnen betekenen.

 

Lees meer

6. Samen werken aan een veiliger Vlaanderen

Een weerbare gemeente, is een veiligere gemeente

Grensoverschrijdend gedrag, seksueel geweld, jeugddelinquentie en zelfs terrorisme. Als lokale overheid kan u niet genoeg voorbereid zijn op fenomenen die (hopelijk niet) op uw pad komen. Maar ook voor die uitdagingen vindt u in het Agentschap Justitie en Handhaving een waardevolle partner die u gemeente weerbaarder en veiliger maakt. Via informatie, sensibilisering en diepgaande samenwerking op het terrein, wapenen we uw gemeente om bedreigingen te voorkomen en het hoofd te bieden. Maak gebruik van onze expertise en knowhow om van uw gemeente en verenigingen een veiligere plaats te maken.

Meer over hoe het Agentschap Justitie en Handhaving kan helpen, leest u hier.

 

Lees meer